CLT panelen_01_LR
CLT-panelen_02_LR
CLT panelen_03

CLT

CLT 2018-06-08T22:36:25+00:00

Wat is CLT?

CLT is een massief houten paneel opgebouwd uit kruislings verlijmde vuren planken. De opbouw zorgt voor een vormvast en stijf houtproduct wat toepasbaar is voor zowel wanden en vloeren. De constructieve eigenschappen geven mogelijkheden voor grote vloeroverspanningen en stijve wandconstructies voor hoge gebouwen. Eenvoudige verbindingen tussen de CLT panelen zorgen voor een zéér snelle uitvoering en daarnaast is het materiaal te bewerken met handgereedschappen. Door de vochtregulerende eigenschappen van hout dragen de panelen bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Bovendien zorgt de massieve constructie voor een hoge brandwerendheid en positieve geluidwerende eigenschappen.

Vloeren van CLT kunnen ontworpen worden met grote overspanningen wat flexibiliteit geeft aan indeling van ruimten. De droge bouwmethode resulteert in eenvoudige en effectieve montage.

Wanden van CLT worden veelal gekozen voor het hoge constructieve draagvermogen en de stabiliserende eigenschappen. Daarnaast dragen de positieve bouwfysische eigenschappen van het materiaal bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat, geeft het hoge brandwerendheid aan de constructie en verbeterd het akoestische klimaat. Neem contact met ons op voor specifieke constructies voor uw brandwerendheids- en geluidseisen.

Daken van CLT kunnen gebruikt worden voor de stabiliserende constructie en kunnen afgewerkt worden met een grote variatie aan dakafwerkingen.

Waarom CLT?

CLT is extreem licht hanteerbaar. Grote elementen en eenvoudige verbindingen zorgen voor een snelle uitvoering wat een positief heeft op de totale bouwkosten. Het materiaal kan bewerkt worden met eenvoudige handgereedschappen wat voordelig is voor bijvoorbeeld het boren van gaten ten behoeve van electrische installaties.

Het materiaal is licht. Het lage eigen gewicht van CLT panelen is voordelig voor de uitvoering. Bij de montage is bijvoorbeeld een relatief kleine bouwkraan benodigd. Hout heeft een eigen gewicht wat ongeveer vijf keer lager is dan beton wat interessant is voor bijvoorbeeld optoppingen van bestaande gebouwen en eenvoudigere en goedkopere funderingen.

Vormvast materiaal. CLT bestaat uit kruislingsverlijmd massief hout waardoor de panelen vormvast zijn en minder vervormen door vochtvariaties zoals gezaagd hout. CLT is wat betreft constructieve eigenschappen en robuustheid vergelijkbaar met beton.

Hoog draagvermogen en grote overspanningen. Dankzij de kruislingsverlijmde opbouw is CLT een sterk en stijf product wat resulteert in grote vloeroverspanningen en grote ontwerpvrijheid voor ruimten. Met een enkel CLT paneel zijn vrije overspanningen tot 8 meter mogelijk en elementen versterkt met gelamineerde balken tot 12 meter.

Hoge prefabricatiegraad. De panelen worden doorgaans geproduceert in een maximale afmeting van 3,0 x 16,0 meter. Met behulp van een CNC machine kunnen de panelen voorzien worden van openingen en uitfrezingen om uitvoering op de bouwplaats te vereenvoudigen.

Geen droogtijd. Omdat CLT geen droogtijd behoeft kunnen de constructies direct worden voorzien van afwerkingsmaterialen wat een efficiënter uitvoeringsproces geeft.

Afmetingsprecisie. CLT wordt geproduceert in een kwaliteitszeker fabrieksmileu waarbij CNC bewerking resulteert in een hoge precisie van afmeting en uitfrezingen. Dit zorgt voor tijdsbesparing tijdens de uitvoering zonder nabewerkingen op de bouwplaats.

Comfortabel binnenklimaat. Omdat CLT besteld kan worden in verschillende oppervlaktekwaliteiten – van industrie- tot zichtkwaliteit – zijn er naar wens veel mogelijkheden tot het creëren van aantrekkelijke interieuren. De hoogste afwerkingkwaliteit kan bovendien geleverd worden met een geschuurd oppervlak. Dankzij de vochtregulerende eigenschappen van hout draagt CLT bovenal bij aan een gezond en comfortabel leefmilieu.

Hoge brandwerendheid. De massieve CLT panelen geven uitzonderlijke prestaties voor brandwerendheid. Met een 5-laags CLT paneel is het mogelijk een brandwerendheidsklasse voor de constructie van 60 minuten te behalen zonder verdere afwerkingen. Neem contact met ons op voor specifieke brandtechnische oplossingen.

Een milieuvriendelijke keuze. CLT wordt vervaardigt uit een hernieuwbare grondstof en geproduceert via een energiezuinig fabricatieproces met minimale milieubelasting. Het materiaal maakt onderdeel uit van een natuurlijke kringloop waarbij CO2 wordt opgeslagen tijdens de gehele levensloop. CLT kan geleverd worden met zowel PEFC®- als FSC®-certificering (FSC-C107490).

Overspanningen

Onderstaande overspanningstabel is toepasbaar voor verschillende opgelegde vloerbelastingen waarbij doorbuigingen zijn berekend volgens NEN-EN 1990, NEN-EN 1991 en NEN-EN1995-1-1 en een bijkomend eigen gewicht van 50 kg/m². Klik hier om de overspanningstabel te downloaden.

Standaard details

Principes voor aansluitingen tussen CLT vloer-, wand- en dakelementen zijn onderstaand weergegeven. Eisen en uitgangspunten op het gebied van constructie, brand, geluid, thermische isolatie en vocht hangen af van het type en de grootte van het te realiseren project. Neem contact met ons op voor een mogelijke oplossing van uw specifieke ontwerp.

Overzicht van standaard principe aansluitingen

Details fundering

Details wand

Details vloer

Details dak

Afwerkingsklassen

Klik hier voor een overzicht van de norm voor oppervlakteclassificatie.

Assortiment

CLT panelen hebben een maximale breedte van 3000 mm en kunnen in verschillende diktes en een maximale lengte van 16 meter geleverd worden.